En el cas de l’envelliment normal, del deteriorament cognitiu lleu o amb una demència ja diagnosticada com l’Alzheimer, és bàsic saber que es poden fer coses per millorar el funcionament cerebral.

La plasticitat cerebral és el pilar dels tractaments cognitius no farmacològics, el cervell s’alimenta d’estímuls externs, es transforma i s’adapta segons els estímuls que li arriben.

Tallers de memòria

Aquests tallers estan dissenyats per a persones amb deteriorament cognitiu lleu.

L’objectiu és establir una rutina de treball que afavoreixi l’orientació i la capacitat de concentració i treballar les funcions cognitives de forma global. Es potencia la memòria autobiogràfica per tal de potenciar la identitat l’autoestima de les persones que hi participen.

Els tallers de memòria es realitzen amb una freqüència de 2 cops a la setmana amb una durada de 1,5 h.

La Magnolia Centre de Dia Barcelona

Als tallers no hi assisteixen més de 8 persones per poder oferir una atenció individualitzada gaudint dels avantatges que ofereix el treball en grup. Les activitats que es realitzen en grup afavoreixen les relacions socials, disminueixen la sensació de ser únics respecte a les dificultats que pot tenir una persona i milloren l’estat d’ànim i l’autoestima.

Algunes de les activitats que es realitzen són:

Treball de llenguatge

Denominació, fluència verbal, etc. Activitats molt necessàries pel fenomen de la punta de la llengua, que és la dificultat en trobar la paraula necessària en el moment adequat

Activitats atencionals

Es treballen els diferents tipus d’atenció, per exemple la que ens permet atendre a diferents estímuls en un mateix moment o la que ens facilita la realització d’una tasca fins la seva finalització durant un espai de temps…

Activitats de memòria

Treballem, per exemple, la visualització i reconeixement d’uns objectes que posteriorment es retiraran del camp visual del grup i posteriorment hauran d’evocar sense pistes o amb pistes, etc…

Antic Centre ISPA

Els professionals de la Magnòlia tenen més de 13 anys d’experiència, donat que formaven part de l’equip d’ISPA. El centre de dia ISPA, centre especialitzat amb persones amb Demència va iniciar els seus serveis al 1999 i va tancar l les seves portes al juliol del 2014. La cessió d’activitat va estar originada pel tancament d’ISPA, entitat dedicada a la dependència i atenció a les persones amb demència amb més de 30 anys d’experiència. Donada aquesta situació i la necessitat dels serveis que oferia el Centre de dia Ispa al barri i altres zones de Barcelona, part de l’equip de professionals del Centre de dia Ispa vàrem decidir reobrir les portes iniciant una nova etapa renovada i acompanyats dels coneixements que en els últims 13 anys hem assolit. Donada la trajectòria anterior

La Magnolia Centre de Dia Barcelona

i el recolzament de Famílies, Entitats i Institucions, el 12 d’agost del 2014 vàrem poder tornar a l’activitat de Centre de dia amb el nom de LA MAGNÒLIA.

El Centre de dia La Magnòlia està vinculat a L’Associació d’ajuda a la memòria Magnòlia. Aquesta associació té com a missió crear tots aquells recursos que afavoreixin el manteniment de les funcions cognitives de les persones que pateixen alguna malaltia degenerativa o seqüeles d’afeccions cerebrals i el recolzament als seus familiars.