Tel. 93 127 58 13 info@centredediabcn.org
Mapa Records

«Mapa dels records se Sant Gervasi»

Aquest mes de desembre tenim el plaer de participar de les publicacions a la revista La Torre de Barcelona. Us deixem l’article complet

El Centre de Dia La Magnòlia i el Projecte Radars duen a terme una iniciativa molt especial per a la gent gran del barri

El Centre de Dia La Magnòlia ubicat al barri de Sant Gervasi, ja fa uns anys que col.labora amb el «Projecte Radars» conjuntament amb altres entitats. Aquesta gran iniciativa es defineix, segons el web de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, com una xarxa de prevenció i acció comunitària adreçada a detectar i prevenir situacions de risc de les persones grans i  a pal.liar els efectes negatius de la solitud no volguda. Això s’aconsegueix comptant amb la complicitat de l’entorn.

Cada barri treballa juntament amb els Serbveis Socials i elabora estratègies i accions per a que les entitats i veïns facin seu aquest gran projecte i s’organitzen per incorporar experiències d’altres barris o iniciatives pròpies. Es porten a terme diferents accions, com festes, reunions de voluntaris amb els usuaris i fins i tot un concurs d’instagram per incloure a la gent jove del barri i fer-los testimonis de la sol.litud que pateix molta gent gran.

Darrerament s’ha impulsat el «Mapa dels Recors de Sant Gervasi». Una de les iniciatives itinerants sorgida des de Serveis Socials i les diferents entitats, on La Magnòlia hi participa activament, recull els records de les persones del barri. La facilitat que ofereix el Centre en aquesta activitat és que hi acudeixen directament persones grans amb deteriorament cognitiu, associat a processos d’envelliment o malalties que afecten a la memòria.

Reviure experiències

La pèrdua de la memòria sovint la relacionem amb les persones grans que pateixen alguna demència o una malaltia que afecta les seves capacitats cognitives. L’afectació inicial més habitual és normalment sobre els fets recents relacionats amb la persona. Són oblits relacionats amb el què ha menjat o ha fet tan sols fa unes hores. Els familiars refereixen que repeteixen algunes preguntes o comentaris, etc. En canvi la memòria dels fets passats, la memòria remota, les vivències i les emocions que aquestes vivències van generar en el seu moment, normalment estan preservades.

Una de les teràpies que fan servir a La Magnòlia per treballar aquesta memòria remota és la reminiscència, una activitat guiada mitjançant la qual els usuaris repassen les seves vivències. S’organitzen en grups reduïts i en un mapa de la zona, un Mapa de Records «s’elabora un recull de les experiències i vivències que ells expliquen».

Les entitats que estan col.laborant amb el Projecte Radars han recollit les experiències obtingudes a partir d’aquest Mapa de Records i en faran un llibre i un itinerari on la gent gran del barri sigui la protagonista.

En el cas del Centre de Dia La Magnòlia, han centrat alguna de les sessions en els records entorn el Turó Park: el petit llac, la pista de patinatge sobre rodes que hi havia fa més de 30 anys, l’espai dels putxinelis que es feien cada cap de setmana. També és una oportunitat pels més joves per saber curiositats com les que ens expliquen la Teresa i el Manolo del Passatge Marimón, un carrer molt curt que està entre la Diagonal i la travessera de Gràcia, on els números són correlatius, no com és habitual, a una banda els números parells i a l’altre banda els imparells o també comenten que era un carrer tancat amb clau i només hi tenien accés els veïns.

Des de La Magnòlia convidem a qualsevol persona gran vinvulada al barri que ens faci arribar les seves vivències.

Us deixem el link per si us ve de gust llegir l’article de la revista

93DTORRE_MAGNOLIA (3)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *