Tel. 93 127 58 13 info@centredediabcn.org
Heimlich

Com actuar en cas d’ennuagament

La presència d’un cos estrany a les vies respiratòries pot impedir el pas de l’aire i la respiració adequada. Les morts per asfixia es poden donar a qualsevol edat  però els infants menors de tres anys i les persones grans o amb disfàgia tenen més risc. Es pot produir menjant, quan una part del que s’ingereix passa a la via aèria i l’obstrueix. Les obstruccions poden ser parcials o completes. En el cas d’una obstrucció parcial i sempre segons el grau d’obstrucció, et trobaràs davant algú que pot parlar, emetre sons o tossir. En el cas d’una obstrucció de la via aèria completa, la víctima es posarà de peu i intentarà demanar ajuda; es posarà la mà al coll, no podrà parlar, ni tossir, ni respirar, i es posarà vermella… com si l’estiguessin escanyant.

Quan ens trobem davant d’una obstrucció parcial, és a dir, la persona encara pot tossir, parlar i respirar, l’hem d’animar a tossir i no fer res més.

Quan ens trobem davant d’una obstrucció total, la persona deixa de tossir i de respirar, llavors el procediment a seguir és el següent:

  • Cal inclinar la persona cap endavant i donar-li cinc cops secs i forts a l’esquena entre les dues espatlles amb el taló de la ma

 

  • Si els cops a l’esquena fallen, cal realitzar la maniobra de Heimlich que consisteix a fer compressions abdominals amb la persona dreta, de manera que el moviment solucioni l’obstrucció de les vies respiratòries, i que causi l’expulsió d’allò que les obstaculitza. LI hem de rodejar la cintura per darrere amb els braços i fer força amb els punys cap endins i cap amunt a l’alçada de la boca de l’estómac. S’han de realitzar cinc compressions abdominals.

 

 

Si la persona va en cadira de rodes ens haurem d’ajupir per realitzar les compressions.

Cal anar alternant els cops interescapulars amb les compressions abdominals, de manera que haurem de fer cinc cops-cinc compressions-cinc cops-cinc compressions… així fins que la persona expulsi allò que està obstruint la via o bé es quedi inconscient.

Quan la persona es queda inconscient, cal estirar a la víctima boca amunt i  al terra i s’haurà de trucar immediatament al 112 i iniciar la reanimació càrdio-pulmonar.

Aquí us deixem un vídeo explicatiu de com fer el protocol d’obstrucció de les vies respiratòries.

https://www.youtube.com/watch?v=PNTP8VKGou8

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *