Tel. 93 127 58 13 info@centredediabcn.org
Caminada 4

Fent camí per RADARS

 

Ahir dia 10 de juny es va celebrar la Caminada Radars de Sant Gervasi- Galvany, La Bonanova, el Putxet i el Farró, un itinerari per representar els barris que en aquests moments estant treballant en el projecte Radars per detectar i combatre la solitud de les persones grans, de les nostres persones grans.

La Caminada estava previst que comencés a les 11 h i només ens vàrem endarrerir uns minuts una vegada es va repartir l’aigua i els fruïts secs ( una barreja, que ja es va tenir en compte que fos de fácil masticació). Una gran idea perque el dia era calurós i assoleiat i havíem de garantir una bona hidratació i font d’energia.

Un dels objectius que es treballa a la Taula d’Entitats de Radars és la difusió del projecte i és per això que hem volgut que la Caminada tingui també aquest component, fer visible el projecte.

Tots els participants portàvem una armilla identificativa del projecte, hi havia dos colors el taronja per les persones que treballem pel projecte ( persones de diferents entitats del barri)   i el verd per les persones simpatitzants i usuàries de Radars.

Durant mesos diferents persones han treballat en l’itinerari tenint  en compte diferents aspectes , pensar en que no cal fer tot l’itinerari sencer, ja que el que es vol en cada activitat que es pensa pels Radars és la inclusió de les persones grans i no hem d’oblidar la inclinació dels carrers d’aquests barris que poden fer difícil la participació dels nostres protagonistes, també van pensar en la col·locació de punts d’informació i avituallament que van estar actius durant dos hores aproximadament i que les organitzadores i col·laboradors van proveir d’aigua, fruïts secs i a l’últim punt una poma de “premi” sense fer distincions en els que havien fet la Caminada sencera o s’havien afegit a l’últim tram. Gràcies als representants de la Creu Roja de la Taula d’Entitats es va comptar amb la presència de voluntaris  de la Creu Roja per garantir la seguretat i benestar de tots els participants.

Els  punts d’avituallament van fer una tasca important per fer difusió del projecte RADARS, ja que hi havia folletons acompanyats en molts casos de l’explicació dels voluntaris de la Caminada. Durant la Caminada es va aprofitar a explicar el projecte Radars als curiosos que ens preguntàvem què feiem o als que ens miraven encuriosists o a la gent que estava a bancs i terrases.

Els 5 punts d’avituallament i informació: 1.Pl. de Mañé i Flaquer, 2 Pl. de Joaquim Folguera, 3. Pl. de Adrià. 4 C de Santaló-Mercat de Galvany. 5 Pl de Cardona.

En aquests 5 punts les persones grans s’anaven afegint o acabaven segons les seves forces.  En diferents moments vàrem afluixar el ritme per adaptar-nos al ritme de les persones grans que hi van participar, en tot moment les organitzadores de la Caminada que estaven al principi i al final del grup estaven coordinant-se per telefon per marcar el ritme sense que ningú es quedés enrera.

A l´última parada de la Caminada, la taula d’avituallament amb l’aigua i la poma estava decorada amb uns globus de colors lligats a un cordill que anava d’un fanal a un arbre, amb el que es va  veia una filera de globus i que a cada globus hi podíem escriure tots els qui ho volíem un missatge per millorar la vida de les persones grans. Alguns missatges eren AMOR, ESCOLTAR, AMICS,… un cop tots els globus van estar personalitzats amb els millors dels desitjos, es va tallar el cordill principal i es van enlairar, a veure si aquests desitjos s’escampen, si més no, seguirem treballant per fer-ho possible.

Aquesta Caminada crec que va  assolir  l’objectiu de donar visibilitat al projecte, cohesionar a les persones de diferents entitats que hi participem, però hem de seguir treballant perque la participació de la gent gran en general i dels usuaris de Radars en particular creixi. Per això aquesta Caminada ha fet camí per assolir un objectiu que a La Vanguardia d’ahir, dia 10 de juny s’en feia resó i titulava, Barcelona busca il·luminar la solitudt de 90.000 persones grans. En aquest article assenyalava el Projecte Radars com eina que l’Ajuntament de Barcelona vol potenciar i extendre a més barris per lluitar contra la solitud.

Durant la Caminata interactues amb diferents actors de l’activitat, una de les més reconfortants i emotives va ser amb una senyora gran que havia vingut com a voluntària per fer acompanyament de persones grans i rient dient, -no havia entendido que la persona mayor era yo- , m’explicava perque feia de voluntària, havia passat per una época molt complicada de pèrdues, de deutes, etc i quan estava al fons del pou havia decidit que havia de sortir de casa, perque si ella no sortia, ningú la vindria a buscar i un cop sen’ ha sortit del pitjor moment de la seva vida ha decidit oferir la seva ajuda a persones grans, com ella.

Tant de bo el projecte Radars pugui oferir l’ajuda que moltes persones com ella necessiten, sortir de casa, no només físicament si no sentir que poden estar a casa soles però no sentir-se soles.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *