Tel. 93 127 58 13 info@centredediabcn.org
Bannerxarxa – Copia

La Xarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores presenta la «Guia pràctica per al treball grupal amb persones cuidadores»

La Xarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores de l’Ajuntament de Barcelona va presentar la Guia pràctica per al treball grupal amb persones cuidadores el passat  22 de maig, a les 9.30 h, a l’espai Jove La Fontana.

La guia recull i sistematitza el coneixement adquirit en l’experiència de crear grups de persones cuidadores per facilitar suport i acompanyament a persones que cuiden familiars malalts o dependents. Els resultats s’han recollit mitjançant l’enquesta “I tu, com estàs?”, que també es presenten conjuntament amb la guia.

La jornada es va caracteritzar per la reflexió i intercanvi entre professionals que treballen en aquests grups de suport així com el testimoni de la Cristina. També vam poder veure uns videos de testimonis de persones cuidadores que explicaven els beneficis de participar en els grups de suport.

La Xarxa pel Suport a Famílies Cuidadores, neix l’any 2007 a l’empara de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva.

Actualment està formada per 20 organitzacions de diferent naturalesa -associacions de persones afectades per algun tipus de malaltia i els seus familiars; col·legis professionals, institucions públiques de l’àmbit social i sanitari- que tenen en comú la voluntat de treballar conjuntament per a donar suport a les famílies que cuiden de persones amb malalties.

Cuidar a algú que s’estima pot ser molt gratificant. Però les responsabilitats de l’atenció i la cura continuada comporten també situacions i sentiments intensos de sobrecàrrega, de soledat i de tristesa.

Quan la cura és una feina intensiva i es compta amb pocs suports és fa difícil mantenir una feina a jornada completa, dormir una nit seguida o disposar de temps lliure per estar amb els amics i amigues.

Tots els estudis demostren que les persones que cuiden tenen unes pitjors condicions de salut, una economia més precària i un risc important d’aïllament social.

Des de la Xarxa pel Suport a les Famílies Cuidadores, es vol aprofundir en aquesta realitat, alertant sobre els riscos per al benestar emocional i la salut que suposa l’atenció i la cura d’un familiar malalt o depenent i remarcar la importància del suport que poden rebre dels professionals dels serveis socials i de salut amb qui es relacionen.

Perquè reconeixent el rol d’aquestes persones, implicant-les en la cura des del primer moment o adreçant-les a temps a les entitats i serveis de suport, aquests professionals poden fer una contribució clau per a la seva qualitat de vida i el seu equilibri emocional.

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *