Tel. 93 127 58 13 info@centredediabcn.org
13230156 938043166294078 586793442583505107 N – Copia

La Llanateràpia

Els beneficis de teixir

A La Magnòlia és  molt important conèixer la història de vida dels nostres usuaris i usuàries: quins són els seus gustos i preferències,  quines han estat les seves aficions, els seus entreteniments i amb quines coses han gaudit  al llarg de la seva vida. És vital que les persones amb la malaltia d’alzheimer continuin realitzant les coses que feien abans de l’aparició de la malaltia, ja que el fet de sentir-se útils i de saber que són capaces de fer-ho repercuteixen positivament en la seva atoestima. A mida que avança la malaltia, van tenint cada vegada més dificultats per dur a terme  activitats que havien realitzat tota la vida. En aquest cas, el que menys importa és el resultat. Allò que realment dóna sentit a la seva tasca és el procés en si, la bona estona que han passat fent-ho i la il.lusió amb que mostren els seus treballs acabats.

Una de les aficions més comuns són les labors: cosir, fer mitja, ganxet, punt de creu…i al centre de dia continuem potenciant aquestes habilitats.

Avui en dia teixir s’ha convertit en un fenòmen social del qual podem obtener grans beneficis per a la nostra salut física i mental de qualsevol col.lectiu (persones grans, adultes, joves, infants, homes dones…,d’aquí que es parli de llanateràpia. Aquesta afició i també ofici tan tradicional és bo per al nostre cervell i casi diàriament animem a les nostres usuàries a agafar les agulles.

Quins són els beneicis de teixir?

Un punt cap a un costat,un cap a l’altre, canviar el color de la llana… Teixir no és una tasca senzilla  però moltes de les usuàries la tenen molt automatitzada. Requereix ritme, agilitat mental i agilitat manual donat que les mans han d’estar actives en tot moment. Evidentment també aporta satisfacció,el fet de veure acabada la bufanda o la bossa que s’ha estat elaborant i que será única i original ja que ningú la tindrà igual.

Teixir exercita els dos hemisferis cerebrals

El fet de pasar la llana per una agulla i després per una altra millora la coordinació cerebral. Si la  peça que s’està elaborant és complexa,la destresa mental potenciarà encara més el ritme i la coordinació. També ajuda a les persones amb la malaltia d’Alzheimer, a focalitzar l’atenció.

De fet, es considera que teixir és neuroprotector. Recentment  el neuropsiquiatra Yonas Geda, investigador de la Clínica Mayo, va realizar un estudio n confirmava aquest fet i mostraba que els signes de demencia es poden retardar fins a un 50%.

Teixir redueix  l’estrès

La imatge d’un grup de senyores grans que es reunien per fer mitja s’ha extès a altres franges d’edat. Són moltes les persones que acostumen a reunir-se als parcs, o en centres cívics i inicien les seves labors mentre es relaxen parlant i realitzant l’activitat.

Teixir relaxa. La simple activitat manual i el fixar l’atenció en la tasca genera un estat de calma que aporta beneficis a persones amb problemes d’estrès o ansietat.

I això ho veiem cada tarda al centre quan traiem les agulles i les llanes de colors. Les converses s’allarguen, riuen, es fan broma… gaudeixen. Les preocupacions semblaque quedin en un segon terme.

Teixir millora l’estat d’ànim

Mentre es fa mitja, es fomenta la sociabilitat, les relacions, l’amistat de manera que augmenta l’autoestima de les persones usuàries. De fet, les labors en si, tenen un efecte repetidor que ha demostrat que s’allibera més serotonina, un antidepressiu natural. En un estudi realitzat a més de 3500 persones que tenien l’afició de teixir publicat en el British Journal Occupational Theraphy, el 81% de les persones enquestades manifetaven que es senien més felices després de realizar aquesta activitat i més de la meitat manifestaven sentir-se molt felices.

Teixir millora la motricitat

Crida l’atenció l’agilitat de les mans de les persones quan fan mitja. L’exercici de teixir obliga a tenir les mans en moviment i a evitar que es quedin engarrotades o rígides. Moure-les fa entrar en calor i d’aquesta manera s’alleugera el dolor. Val la pena practicar aquest exercici, una estona al dia, d’aquesta manera el patiment de l’artritis, per exemple, pot suavitzar-se una mica.

En el cas dels infants,està demostrat que teixir millora laseva motricitat fina i els ajuda a millorar l’escriptura i a ser més hàbils.

Pel que fa a les persones grans, també millora la seva motricitat fina, millora també l’escriptura i ajuda a mantener certes capacitats cognitives com les pràxies, les funcions executives, la memòria, la percepció i l’atenció.

Teixir augmenta l’autoestima

Teixir no es tracta només d’un passatemps, teixir implica un objectiu: Fer la bufanda per la filla, el buf pel net que va en moto, la bossa per la neta “que li fa molta il.lusió”, es tracta de peces úniques que fan la tasca d’allò més gratificant.

A la Magnòlia segurem teixint, ja que és un mitjà per millorar la qualitat de vida de les persones amb deteriorament cognitiu.

 

 

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *