Tel. 93 127 58 13 info@centredediabcn.org
019 Magnolia

Com millorar la convivència: Recomanacions per als treballadors i treballadores familiars

Els canvis estructurals de la nostra societat han modificat el model tradicional familiar i de convivència, substituint-lo per nous models on els rols dels membres de les famílies s’han vist condicionats per dos factors importants: l’entrada de la dona en el mercat laboral i l’augment de l’esperança de vida que fa que hi hagi cada vegada més persones d’edat avançada.

Per adaptar-nos a aquesta nova realitat, moltes famílies han decidit comptar amb l’ajut de persones cuidadores que col·laborin i es facin càrrec de la pròpia llar i de la cura i l’atenció de persones amb dependència.

Paral·lelament, l’augment de població migrant procedent d’orígens geogràfics i culturals molt diversos, ha permès la seva incorporació en aquestes feines, possibilitant un ràpid accés al mercat de treball i satisfent les seves necessitats econòmiques. La relació intensa i continuada que s’estableix entre les persones ateses i les persones cuidadores pot arribar a presentar situacions difícils motivades,per les diferents percepcions culturals, el desconeixement de la cultura de l’altre i les dificultats de comunicació.

En aquest article es proposen un recull de recomanacions senzilles per aquelles situacions més habituals que es presenten en les activitats de la vida diària aportant consells i espais de reflexió sobre els drets i també les obligacions que es desprenen en la relació de les dues parts en la seva convivència diària.

Alimentació

-Seria convenient anar junts a comprar amb el cuidador o cuidadora i que siguin els familiars o la persona usuària  qui triï els aliments tenint en compte el que més convé per la salut . Si la persona usuària no hi pot anar, li hauria de dir a la persona cuidadora quins productes i botigues prefereix

– Fer saber al cuidador o cuidadora què és el que li agrada menjar a la persona usuària i, si cal, li podem ensenyar com es fa

– Explicar al cuidador o cuidadora quina dieta alimentària cal seguir

-Quan calgui anar a comprar, és molt important que quedi clar el tema econòmic. Si es donen els diners, és lliuren els tickets de compra… , la persona cuidadora s’hauria d’assegurar de disposar dels diners abans o de pactar amb la persona usuàrio o bés la família com es vol que es pagui

-És bo que la persona usuària acompanyi a la persona cuidadora a fer encàrrecs ja que és positiu per mantenir-se actiu/va físicament i psicològicament

Higiene i mobilització

-Cal comentar els hàbits d’higiene que es tenen per a que la persona cuidadora ho pugui respectar

-Quan el cuidador o cuidadora no sàpiga com realitzar la higiene o com mobilitzar la persona, hauria de fer la consulta a la família o bé als professionals

-Respectar al màxim la intimitat de la persona usuària és molt important per fer-la  sentir a gust

– cal animar a la persona usuària  a valdre’s per si sola, no fa falta fer-li-ho tot i cal potenciar la seva autonomia

– Facilitar tot el material  necessari per a la cura (productes per a la higiene personal, roba per vestir, bastons, crosses, caminadors,etc.). Si no se’n disposa cal demanar-los

-Cal ser flexible a l’hora d’adaptar la llar de la persona usuària per tal d’aconseguir i facilitar que rebi la millor atenció.

Cures i medicació

-Cal anar amb molta cura amb la medicació. La persona cuidadora ha de tenir molt clara la medicació que pren la persona usuària, la pauta d’administració i altres tractaments. El cuidador o cuidadora no ha de preparar ni administrar mai cap medicació sense el consentiment de la família o la mateixa persona (en cas d’una persona amb ple coneixement)

-La persona cuidadora no hauria de fer cap cura pel seu compte, hauria de consultar prèviament al personal d’infermeria

-Una de les tasques que pot fer la persona cuidadora és acompanyar a la persona usuària a l’ambulatori i si els controls són al domicili, cal comunicar posteriorment als familiars de les indicacions que hagi fet el personal mèdic

Tasques de la llar

-El cuidador o cuidadora ha de saber com organitza la persona usuària o bé la família les tasques de la llar i l’ordre que es segueix per fer-les. Quan la persona cuidadora faci les tasques de la llar hauria d’intentar seguir l’organització i l’ordre que la família o la persona usuària tenen costum

-Encara que la persona cuidadora tingui la seva manera de fer les tasques de la llar, hauria de demanar a la família o a la persona usuària com li agrada que estigui fet el llit, o estendre la roba, posar la rentadora, … i respectar com ho fan

-Si la persona cuidadora té algun dubte de com s’ha de fer alguna tasca concreta, hauria de demanar-ho a la família

-Des d’un principi cal pactar amb la família o la persona cuidadora quines tasques s’han de fer i quines no. Es poden compartir tasques

-Respectar les costums de la família i la persona usuària és molt important, per exemple ventilar les habitacions, la manera de plegar la roba, com fer la neteja de la llar, els productes que es fan servir i de com s’ha de netejar cada cosa…)

Relació interpersonal

-Ha de quedar clar des de el principi que és el que s’espera de la persona cuidadora, establint compromisos mutus tals com la temporalitat del servei, horari, sou, descansos. La persona cuidadora hauria de deixar clar si podrà complir o no les expectatives

-l’interès pels gustos i aficcions de la persona usuària per part del cuidador o cuidadora facilitarà la confiança mútua. Xerrar sobre les preferències d’un i del altre és una bona activitat de coneixença

-La família hauria d’estar els primers dies pendent de com va l’adaptació i donar a la persona cuidadora la informació necessària. Qualsevol dubte que tingui el cuidador o cuidadora hauria de ser respost per la família

-La persona cuidadora hauria de poder tenir un espai  per canviar-se i deixar els objectes personals per a que se sentí còmode i tingui la seva intimitat. De la mateixa manera, la persona cuidadora ha d’anar amb molta cura de respectar la intimitat de les persones que viuen a la llar

-El cuidador o cuidadora necessita estones per descansar. Cal acordar les estones de descans que es necessita

-Realitzar activitats conjuntes resulta una bona manera de compartir moments i augmentar la confiança

-Ens hem d’assegurar que tot el que la família comunica a la persona cuidadora s’entén. L’idioma o diverses expressions culturals poden portar a diferents interpretacions i malentesos. De la mateixa manera, si la persona cuidadora no entén o pensa que no ha entès alguna cosa, ho hauria de fer saber al moment, per evitar suposicions errònies

-La responsabilitat de la cura de la persona és de la família. El cuidador o cuidadora no ha d’assumir més responsabilitats i obligacions que la que li correspon a la seva feina, ni prendre segons quines decisions

-Per molt bona relació que hi hagi amb el cuidador o cuidadora els límits s’han d’establir per tal que la relació professional i la personal no es confonguin ni provoquin situacions de conflicte

 

Esperem que aquestes recomanacions siguin d’utilitat per a millorar i gaudir d’una bona convivència.

 

 

 

 

 

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *