Tel. 93 127 58 13 info@centredediabcn.org
Est Sensorial

Mantes sensorials

Les tècniques d’estimulació cognitiva  deixen de ser efectives en fases avançades de la malaltia d’ Alzheimer i altres demències. En aquesta etapa, les funcions cognitives estan molt afectades: la memòria, el llenguatge, el reconeixement i la capacitat d’executar moviments es van deteriorant i és per això que la estimulació sensorial és la teràpia més efectiva.

Un nivell adequat d’estimulació sensorial ajuda a alleujar l’estrès i l’avorriment i El fet de participar en una activitat també implica un acte de comunicació que millora la sensació de confort i benestar.

 

En què consisteix la estimulació sensorial?

 

Es tracta d’ activitats que estimulin un dels cinc sentits (vista, oïda, tacte, olfacte i gust). A casa podem trobar coses que proporcionen una gran varietat d’estímuls per a cadascun dels cinc sentits: música, fotografies, aliments, objectes sorollosos, teles de diferents tipus, llana, accessoris, joies, cadenes, les Claus, guants….

Una eina d’estimulació sensorial és la manta sensorial.

 

 

Aquestes mantes personalitzades es poden comprar però també es poden elaborar si som manyosos. Es tracta d’una peça de roba en la qual es poden cosir diferents objectes. Poden ser objectes significatius o no per la persona. El fet que siguin objectes significatius facilitarà que la persona connecti amb la realitat.

Imaginem una persona a qui li ha agradat molt cosir. El fet de poder tocar botons, pujar i baixar cremalleres, diferents tipus de roba com pana, vellut… és molt gratificant, la persona connecta amb els seus sentiments i experimenta sensació de benestar.

Segons la persona i els seus gustos i aficions les mantes sensorials poden ser ben diferents: per exemple… li ha agradat la cuina? La mecànica? Les eines? Era modista o sastre? Ha viscut al camp? Li han agradat els animals? Els esports? La música? Les joies? La roba? El cinema?

Aquestes mantes alhora funcionen com a eina de teràpia ocupacional ja que el fet de pujar i baixar cremalleres, cordar botons, cordar i descordar cordons, posar velcro, fer sonar uns picarols és beneficiós per la motricitat fina, la coordinació…

 

Els colors que a la persona li agraden poden tenir efectes relaxants i el fet de tocar diferents textures agradables també, fent disminuir l’ansietat.

En aquestes mantes també es poden incorporar fotografies d’imatges de la família amb la funció de recuperar records.

Els colors de la roba es poden triar en funció dels gustos de la persona i sobre tot és molt important que els objectes i les robes estiguin ben cosits o ben subjectes i no representin un perill.

 
Aí teniu el link per si voleu agafar idees:

https://www.etsy.com/

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *