Tel. 93 127 58 13 info@centredediabcn.org
La Magnolia Centre De Dia Barcelona

Consells per marxar de vacances amb una persona malalta d’Alzheimer

Quan arriba l’estiu les persones que tenen cura d’ una persona malalta d’Alzheimer comencen a mostrar inquietud i a sorgir peguntes. Podrem anar de vacances? El fet d’anar de vacances desestabilitzarà el meu familiar? On és millor que anem? Podem anar lluny? Com preparem el viatge?

Els experts  asseguren que l’ideal és que la persona afectada mantingui sempre la mateixa rutina, en el mateix entorn a l’hivern i a l’estiu.

L’Alzheimer és una malaltia molt dura, sobretot per a les persones cuidadores. Aquestes necessiten descansar, desconnectar i gaudir d’uns dies de vacances per a poder carregar piles i afrontar la rutina de l’any.

Els experts recomanen, si pot ser, una destinació propera i coneguda pel pacient.

Les vacances no han de ser incompatibles amb la cura d’una persona malalta d’Alzheimer però cal tenir en compte una sèrie de recomanacions que ens poden facilitar la decisió. Tots els consells s’han d’adaptar segons el grau de deteriorament de la persona ja que no és el mateix una fase avançada que una primerenca. Si bé és cert que el millor és no sortir del seu entorn ni la seva rutina molts cops hem de valorar que les vacances són importants i si la destinació és un lloc conegut per a ells ( la casa del poble, la casa d’estiueig des de fa anys…) molt millor. En el cas que el poble estigui molt lluny caldrà valorar pros i contres.

Per al viatge és millor desplaçar-se en vehicle propi que en altres mitjans, mantenir dintre del possible una mica la rutina (llevar-se a la mateixa hora, esmorzar, passeig…) i cal tenir en compte que el millor és no mostrar presses, accelerar el seu ritme i modificar molt les rutines.

En el cas que el viatge sigui molt lluny, com ja hem dit abans, dependrà de molts factors la decisió que prenguem: grau de deteriorament de la persona, pros i contres.

Si es decideix que el viatge o el canvi de rutines pot afectar en excés  a la persona es poden contemplar altres opcions:   l’ingrés en un centre residencial durant el temps que les persones cuidadores fan vacances, optar per a que la persona es quedi al domicili amb una altra persona cuidadora.

Coses a tenir en compte si finalment es pren la decisió de marxar de vacances amb la persona malalta:

 • Millor viatjar en cotxe propi i realitzar les parades necessàries en llocs sense excessiu enrenou
 • Evitar grans distàncies
 • Que la destinació sigui coneguda per a la persona malalta
 • No anticipar els plans amb molt de temps per no posar ansiosa a la persona
 • Utilitzar mètodes d’identificació: polsera o penjoll amb el seu nom i telèfon de la persona cuidadora
 • Informar a aquelles persones que estaran amb la persona malalta de les particularitats de la malaltia (veïns del poble, si es tracta d’un hotel als empleats…)
 • Trencar el mínim de rutines ( intentar respectar els horaris del menjar i del descans…)
 • Per minimitzar la desorientació, es poden portar alguns objectes personals de casa que li agradin ( fotografies, animal de companyia…)
 • Si la persona ja és usuària d’un centre de dia i la població de vacances disposa d’aquest servei, és una bona opció per seguir amb la rutina
 • Realitzar activitat física i estimular a la persona
 • Comptar amb el suport de familiars i amics

Bones vacances!!!

 

 

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *