Tel. 93 127 58 13 info@centredediabcn.org
16938704 1156252904473102 8163562645319910433 N (1)

Costums, tradicions i festes populars

La tradició és el conjunt de coneixements, costums i creences que es transmeten de generació en generació i que són propis de la cultura d’un territori. Celebrar les festes populars forma part d’aquest ideari de costums que han anat passant d’avis a fills i que fem servir com a recurs en moltes de les teràpies no farmacològiques d’intervenció amb persones amb deteriorament cognitiu.

Aquests dies, hem estat parlant i com no, hem estat celebrant la festa de Carnaval, dies de disbauxa que precedeixen el període de Quaresma, abans de Pasqua. Entre tots i totes fruit de la memòria col.lectiva, hem recordat que les festes de Carnaval se celebren sempre el mes de febrer, en funció de les fases de la lluna. El rei Carnestoltes és l’encarregat d’obrir la festa i acostuma a pronunciar un discurs o pregó en to satíric que incita a participar en la festa.

També hem estat parlant del dijous gras, on és tradició prendre la botifarra d’ou o truita de botifarra i hem aprofitat per entre tots i totes, fer una truita imaginària o no ha faltat de res (ingredients, estris necessaris….). També fem un llistat dels ingredients de la coca de llardons… i el millor de tot, hem tastat unes tapes de pa amb botifarra d’ou per llepar-se els dits.

Pel que fa a les disfresses, la majoria no van anar gaire temps a escola i diuen “en aquella època no ens disfressàvem tant com ara”, però si hem parlat de com vivien el carnaval amb els seus fills i filles i també amb els nets i netes.

Tots aquests temes són una font molt rica per explicar anècdotes i evocar records d’una tradició que feien fa molts anys amb els diferents familiars a casa seva. Això forma part de la tècnica de la reminiscència “que consisteix en una manera de reactivar el passat personal i ajudar a mantenir la pròpia identitat “(Peña, J.)

No cal dir que valorar les pròpies experiències i records produeixen sensacions agradables que fan millorar l’autoestima, en resum, que ens fa més feliços.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *