Tel. 93 127 58 13 info@centredediabcn.org
074 ZOOMUMww

21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer

Avui, 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l’Alzheimer. L’objectiu principal d’aquesta iniciativa, promoguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Alzheimer’s Disease Internacional (ADI), és donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries i demanar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials.

La jornada promou la necessitat d’unir esforços per lluitar contra aquesta malaltia. Amb motiu d’aquest esdeveniment, associacions d’arreu de Catalunya promouen diverses activitats de sensibilització.  Trobarem taules repartides pels carrers de Barcelona i altres ciutats on s’oferirà información i es recolliran donatius.

L’Alzheimer, la causa de demència més comuna

L’Alzheimer és una malaltia progressiva i degenerativa de les cèl·lules cerebrals que provoca un deteriorament de la memòria, el pensament i la conducta de la persona. Esdevé la principal causa de demència, i s’ha convertit en la forma més comuna de demència en les persones grans. Com a conseqüència de l’envelliment de la població cada vegada hi ha més persones afectades per aquesta malaltia. Actualment és el quart problema de salut del món afectant a 47 milions de persones i a Catalunya hi ha aproximadament 112.000 persones que pateixen aquesta malaltia

El Departament de Salut treballa de forma continuada des de fa 30 anys per donar resposta a les necessitats de les persones amb demències, sobre la base d’una xarxa coordinada de recursos sociosanitaris per afavorir l’accessibilitat i oferir una atenció integrada i de qualitat.

El Pla de salut 2011-2015 i el Pla director sociosanitari han prioritzat una estratègia per millorar el benestar de les persones amb malaltia d’Alzheimer i de les seves famílies. Algunes de les accions que s’han dut a terme són la presentació del document Bases per a l’atenció comunitària a les persones amb demència, com a marc de referència per al desenvolupament de les rutes assistencials, i també el lliurament de 219 targetes «Cuida’m» a persones amb Alzheimer (fins al primer semestre del 2015), que identifiquen els pacients amb necessitat d’atenció especial.

El nou Pla de salut 2016-2020 prioritzarà la implementació del model d’atenció a les malalties neurodegeneratives, que se centrarà en les persones al llarg de tot el procés de la malaltia.

L’Alzheimer és un problema de tots

Aquesta malaltia afecta normalment a la persona malalta però també als familiars, en especial als cuidadors principals. Els familiars, pateixen un impacte afectiu a mesura que la persona malalta va disminuint les seves facultats. Han d’aprendre a tenir cura d’ella, a estimular-la, a evitar riscos, a organitzar i adaptar a cada moment aquesta atenció. Han de conviure amb la malaltia essent testimoni de la degradació física i intel·lectual del pacient fins a precisar l’ajut total. Van perdent la relació amb la persona malalta, amb sentiment de fracàs, aïllament, solitud, i precisen ser escoltades. Necessiten ajut en la cura del seu familiar per poder exposar els seus sentiments negatius, en una paraula, necessiten suport total, com la persona malalta. Gran part d’elles no ingressen en institucions, sinó que viuen a casa seva o amb la seva família. Els malalts d’Alzheimer requereixen molta atenció i, sovint, la dedicació exclusiva d’una de les persones del seu entorn. Els familiars han de renunciar durant un llarg període de temps a la seva feina i al seu temps d’oci, han d’assumir un alt nivell de compromís individual, adquirir habilitats i coneixements específics, i comprendre com actua la malaltia per poder contribuir a millorar la qualitat de vida dels malalts i fer front als estats d’ànim que l’acompanyen.

Les persones cuidadores són uns dels protagonistes principals i de més gran valor que apareixen en l’atenció als que pateixen directament la malaltia d’Alzheimer i els seus efectes. Amb independència dels canvis que experimenta la família en el procés, aquesta continuarà sent el principal oferent de cures, serveis i atencions a les persones en situació de dependencia

Es per això que des de La Magnòlia fem un homenatge a totes les persones que dia a dia lluiten amb i per el malalt, per aconseguir una millor qualitat de vida, avui, que és el dia Mundial de lAlzheimer i cada dia de l’any.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *