Tel. 93 127 58 13 info@centredediabcn.org
Opera

«Torna-la a tocar Sam». El cinema com a teràpia per estimular el record

Les persones estem lligades als nostres records i les experiències que hem viscut.

L’Alzheimer i altres demències deterioren la memòria i aquestes llacunes relacionades amb el passat dificulten adaptar-se al present.

La teràpia de la reminiscència té com a objectiu evocar i activar records positius i reconfortants en les persones per tal de mantenir la seva identitat.

Un dels recursos que utilitzem en la teràpia de la reminiscència és el cinema. Veure pel.lícules antigues comporta un moment de record, principalment si la pel.lícula està vinculada a la biografia de la persona.

Quin paper tenen els records cinematogràfics en les persones amb demència?

Al Regne Unit, el Yorkshire Archive, ha reunit una àmplia col.lecció de pel.lícules, en aquest cas domèstiques, d’entre els anys 40 i 70 que retraten situacions cotidianes com vacances, festes familiars i d’amics, celebracions…

L’objectiu de visualitzar aquestes escenes és el següent, que les persones que pateixen demència puguin recuperar alguns dels seus records.

El projecte s’anomena “Memory BanK” i s’ha desenvolupat amb la col.laboració de diferents especialistes i institucions del sector de la investigació i la tasca amb malalties neurodegeneratives.

Aquesta eina, que pot ser utilitzada per professionals, familiars, persones cuidadores per estimular les persones amb deteriorament cognitiu, també és una activitat molt important per afavorir la socialització, la confiança, la comunicació i l’intercanvi d’experiències.

S’han desenvolupat iniciatives similars al Memory Bank. A EEUU, l’Associació Nord-Americana ARTZ  (Artists for Alzheimer’s), han creat el programa “Meet me at the movies and make memories”. En aquest programa d’intervenció es creen temes de debat a partir dels grans clàssics de Hollywood.

A la Magnòlia utilitzem l’eina del cinema com a material valuosíssim per treballar les reminiscències.

La Núria, la Matilde, la Teresa, el Raimon i el Rafa són uns grans aficionats al cinema. Recorden aquelles tardes de dimenge al cinema com una gran activitat d’esbarjo:  dues pel.lícules més el NODO inclòs, i paraven la pel.lícula a la meitat perquè havíem de cantar el “cara al sol”-diu la Teresa.

Surten temes de conversa com les sales de cinema de la època… moltes d’elles ja no existeixen.

El Rafa, gran aficionat a les pel.lícules de l’”Oeste”, ens explica que moltes d’elles es van rodar a Almeria. La Núria i la Matilde obren el debat de si era més guapo Cary Grant o Gary Cooper..

El visionat de les pel.lícules o de fragments de les mateixes, permeten introduir estímuls emocionals vinculats a l’autobiografia de cada persona.

Compartir diàlegs d’escenes de pel.lícules mítiques com  “ Torna-la a tocar Sam” de la pel.lícula CASABLANCA, o “A Dios pongo por testigo que nunca volveré a pasar hambre” de LO QUE EL VIENTO SE LLEVÓ, són el fil conductor  per compartir les vivències de cadascú amb la temàtica de la pel.lícula.  No cal dir que l’estètica i el poder d’atracció dels galans i les dives de la època creen molts temes de conversa com la vestimenta i les modes, els pentinats, les músiques, els balls…  i els gèneres cinematogràfics tan ben definits… musicals, intriga, drama, far west… creen un ambient molt enriquidor, perquè es tracta de moments significatius de la trajectoria vital de cadascú associat al que estem visualitzant. Tots ells són estímuls molt potents perquè conoperaecten directament amb la vida d’aquella persona i la seva història.

Evidenciem que les emocions vinculades a aquests records els resulten gratificants.Son records de la infància, de la juventut… records de la seva vida. I el fet de compartir aquestes vivències fa que s’enforteixin les relacions interpersonals.

Algunes de les pel.lícules i escenes mítiques que hem treballat són: Diverses escenes de GILDA, com per exemple la mítica escena dels guants, la contagiosa tonada de EL PUENTE SOBRE EL RÍO KWAI, els balls de SIETE NOVIAS PARA SIETE HERMANOS, l’elegància d’Audrey Hepburn a DESAYUNO CON DIAMANTES, la genialitat dels germans Marx a UNA NOCHE EN LA ÓPERA…. I no ens podem deixar CASABLANCA, BEN HUR, QUE BELLO ES VIVIR, QUE VERDE ERA MI VALLE, LA VENTANA INDISCRETA…

El més important és trobar aquelles pel.lícules que estiguin vinculades a la història personal de cadascú de nosaltres.

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *