Tel. 93 127 58 13 info@centredediabcn.org
2a Festa Radars1

segona festa de RADARS

Des de la década dels 90, a Barcelona s’ha registrat un creixement sostingut de l’índex de solitud entre la gent gran.  En relació amb 2007, les persones majors de 65 anys que viuen soles han passat d’un 5,16% a un 5,45%, que en xifres absolutes suposen un augment de 5.329 persones. Les estadístiques també revelen que en els primers 10 anys d’aquest segle les persones grans que viuen soles han augmentat gairebé un 30%. És, per tant, una tendència que clarament va a l’alça. I els efectes de viure sol poden ser molts durs: l’aïllament, cada cop són més invisibles per la societat, moltes vegades tenen problemes de mobilitat i alguns també de pobresa. Tot plegat es tradueix sovint en una depressió.

L’Associació d’ajuda a la memoria Magnòlia, participa des de fa més de dos anys en el projecte Radars de Sant Gervasi Galvany.

El projecte Radars neix com una xarxa de prevenció on el veïnat, el voluntariat, els comerciants i els professionals d’entitats i serveis del barri ajuden i contribueixen al benestar i l’autonomia de les persones grans que viuen soles. Al barri de Sant Gervasi Galvany es va iniciar el 2012 i aquest 2016 també arriba als barris de la Bonanova, el Putxet i el Farró.

El barri de Sant Gervasi-Galvany té una població de 56.445 persones i el percentatge de persones que viuen soles i són més grans de 75 anys és del 26,5%. Reduir la solitud i el risc d’aïllament i d’exclusió social de la gent gran que viu sola són els objectius del projecte Radars que facilita que puguin continuar a les seves llars i a l’entorn del barri on han viscut la major part de la seva vida.

Els valors principals del projecte són el respecte a les persones grans i el treball conjunt entre l’administració pública i la ciutadania per construir un barri més humà, més solidari i compromès amb el seu entorn.

Com funciona el Projecte Radars?

Tothom pot esdevenir un “radar”, des del projecte es demana als radars que estiguin atents a la dinàmica diària de les persones grans que es tenen a prop per si detecten algun canvi en la seva rutina diària, en el seu comportament o el seu aspecte . Si creuen que la persona necessita algun tipus d’ajuda, cal contactar amb el projecte Radars. El projecte garanteix sempre el respecte i la privacitat de les persones. Aquelles persones que vulguin participar en el Projecte Radars poden trucar al telèfon 936 19 73 11 o escriure un correu electrònic a radarsgentgran@bcn.cat

Les persones grans detectades són valorades pels professionals dels Serveis Socials, que intervenen conjuntament amb la xarxa del barri en cas de necessitat.

El procés es completa amb el suport d’una Plataforma de Seguiment Telefònic, en la que participen voluntaris i voluntàries del barri que fan un seguiment de manera continuada de la persona gran detectada amb l’objectiu de vincular-ho a la xarxa social del barri.

Segons les últimes dades publicades, hi ha 566 radars veïnals i 306 de comercials. Les entitats que hi col·laboren són 164 i se’n beneficien 409 usuaris. Es prioritza l’atenció de persones més grans de setanta-cinc anys que viuen soles, acompanyades d’una persona de més de seixanta-cinc anys o en un domicili amb barreres arquitectòniques.

Les farmàcies acostumen a ser un bon radar. “En el cas de la gent gran, a la farmàcia veuen les mateixes persones molt sovint i detecten de seguida com estan, així com possibles canvis físics, pèrdua de pes, pèrdua de memòria, si s’estan prenent bé o no la medicació…

Els farmacèutics interrelacionen molt amb les persones i aquest coneixement i el fet que la farmàcia sigui un lloc de trobada són elements que poden aportar molt de cara al projecte Radars.

Però en realitat tots podem convertir-nos en radars, des de les botigues del barri, associacions de veins, casals, centres cívics, comunitats veinals…. Tots aquells que tinguem persones grans en el nostre entorn més proper.

Com a centre de dia del barri, també actuem com radar. Tenim contacte diari amb familiars i acompanyants dels nostres usuaris i podem detectar situacions de risc o d’abandonament.

Amb motiu de lloar aquesta iniciativa, el dissabte 11 de juny al matí es celebrarà la 2ª FESTA de la GENT GRAN del Projecte Radars de Sant Gervasi Galvany, la Bonanova, El Putxet i el Farró.

La festa es celebrarà als jardins del centre cívic Vil.la Florida a les 11 del matí.

L’objectiu de la festa és poder compartir una estona agradable les persones grans adherides a Radars, els voluntaris, les entitats socials i els professionals que treballen al territori.

El programa de la festa inclou:

-Música a càrrec d’un quartet de l’Orquestra Barcino

-Espectacle de pallasses i màgia

-Un aperitiu

Esperem que la festa sigui un èxit i que les persones grans puguin gaudir d’un barri cada vegada més humà i solidari.

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *