Tel. 93 127 58 13 info@centredediabcn.org
046 ZOOMUMww

La importància del benestar emocional

És dilluns, són les deu del matí.

Ara arriba la Matilde, ens explica que ha passat mala nit per culpa de la tos. Les seves companyes l’escolten i li donen consells casolans per reduir aquesta tos tan molesta.

L’Ada pinta un dibuix preciós i li proposem de fer una exposició de tots els seus dibuixos. Es posa contenta i ens pregunta… Voleu dir?

L’Enric va repassant els noms dels seus companys de taula mentre alguns d’ells estan concentrats en una sopa de lletres amb noms de pobles complicadíssims.

L’Efrén comenta el diari amb el Rafa i els preguntem com podem arreglar el món, de manera que es desencadena un debat on els polítics no surten  gaire ben parats.

La Núria ens recita les poesies que més li agraden… quina memòria que tens…. Agafem la llibreta i les apuntem totes.

La Teresa i la Guillermina parlen del cap de setmana, de les visites que han tingut, de les activitats que han fet amb fills i nets… mentre la Ramona i la Pilar comenten les fotografies de la revista del cor.

La Dolores diu “Estoy como en mi casa” mentre seu al lloc de sempre.

Se sent rumor de xerrameca i ens agrada. Ens agrada aquest ambient alegre, ens agrada que es comuniquin, que s’expliquin les coses, que reforcin llaços, que se’n adonin que falta un company  i preguntin per ell.

La malaltia d’Alzheimer  va deteriorant la capacitat de la parla, la capacitat d’entretenir-se… i el que pretenem en el dia a dia de “La Magnòlia” és reforçar aquests aspectes.

Tant important com el benestar físic de les persones que pateixen la malaltia d’Alzheimer , és el benestar anímic, de manera que els professionals que treballem amb ells i per ells, necessitem reconèixer i respondre a aquests sentiments per tal que se sentin valorats positivament i reduir així el neguit i la sensació que moltes vegades transmeten de… “ i ara que he de fer…”

Atendre a les necessitats diàries, respondre a les iniciatives d’explicar coses, de comunicar-se, i de compartir dels malalts d’Alzheimer són clau per a nosaltres, els professionals, per evitar així els sentiments negatius i induir-ne de positius.

Els resultats d’un nou estudi recolzen científicament el que els i les professionals observem en el dia a dia. Les emocions perduren més que els records, és a dir, una persona malalta d’Alzheimer pot no recordar que un fill o una filla l’ha visitat recentment, però això no vol dir que aquest fet no tingui un impacte en com se sent.

Es va realitzar un experiment a dues universitats dels Estats Units ( Universitat de Iowa i Tulsa). Aquest experiment consistia en mostrar a persones amb la malaltia d’Alzheimer seqüències de pel.lícules tristes i alegres. Es va comprovar que els pacients van experimentar estats perllongats de tristesa i alegria encara que no podien recordar les pel.lícules. De manera que es confirma que la vida emocional dels malalts i malaltes d’Alzheimer és manté.

Els professionals no hem de procurar tan sols pel benestar físic d’aquests malalts sino també l’estat anímic. El benestar emocional és una necessitat bàsica.

 

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *