Tel. 93 127 58 13 info@centredediabcn.org
FullSizeRender (5)

Segona trobada de voluntaris de l’Estudi Alfa (Alzheimer i Famílies)

FullSizeRender (5)

El dimecres 31 de Març, la Eva Bayona, directora del centre de dia La Magnòlia va assitir a la segona trobada de voluntaris de l’Estudi Alfa (Alzheimer i Famílies) organitzada per la Fundació Pasqual Maragall i l’Obra Social de “la Caixa”. A l’acte, que va tenir lloc a l’auditori del Fòrum, hi van acudir més de 1500 voluntaris i col.laboradors que van ser partícips de les últimes novetats de la Fundació i de la recerca contra l’Alzheimer.
L’Alzheimer no té encara cap tractament efectiu. Els científics han pogut esbrinar que es produeixen canvis estructurals al cervell molt abans que apareguin els primers símptomes, però no se sap encara quins són els factors que desencadenen aquests canvis. En els últims quinze anys s’han desenvolupat desenes de medicaments, però cap d’aquests ha aconseguit curar els símptomes de la malaltia.
L’any 2012, l’Obra Social La Caixa va posar en marxa l’estudi Alfa, un dels més complexos i amb major nombre de voluntaris que existeix al món dedicat a la detecció i a la prevenció de l’Alzheimer. El seu repte és ajudar a identificar els factors que influeixen en l’inici de la malaltia per a poder buscar la manera de prevenir-la o retardar-la. En aquests moments formen part de l’estudi 2743 voluntaris,d’entre 45 i 75 anys, fills i filles de persones diagnosticades d’Alzheimer, bona part dels quals van assistir a la trobada. Aquests voluntaris se sotmeten a un conjunt de proves (cognició, genètica, neuroimatge…) cada tres anys i durant algunes dècades.
El Dr. José Luis Molinuevo, director científic de la Fundació va donar resposta al tema central de la trobada, la vacuna de l’Alzheimer que mai no arriba. És complicat trobar un fàrmac i la recerca d’una vacuna contra la malaltia és un tema que suscita gran interès social i científic, afectant de manera molt directa als malalts i els seus familiars. “En els darrers 15 anys s’han desenvolupat desenes de medicaments dirigits a disminuir l’acumulació de proteïna amiloide al cervell i la destrucció neuronal que provoca l’Alzheimer, però cap d’ells ha estat satisfactori, ja que malgrat han estat efectius en la “neteja” del cervell no han millorat l’estat cognitiu dels pacients, és a dir, no han frenat ni curat els símptomes de la malaltia”, senyalà el Dr. José Molinuevo.
El desenvolupament d’un nou medicament és un procés llarg que requereix superar diverses fases. En general, només entre el 2 i el 5 % d’assaigs clínics amb resultats prometedors en animals passen a ser avaluats amb humans, donada la gran dificultat d’extrapolar els resultats. A més, en el cas de l’Alzheimer, és encara més complicat per la complexitat i la llarga durada de la malaltia.
El nucli de la recerca de nous tractaments s’ha posat tradicionalment en persones malaltes, és a dir, amb símptomes clínics manifestos. Els assajos clínics de nous medicaments s’aniran traslladant a fases més inicials de la malaltia, fins i tot abans de les seves primeres manifestacions, donat que no es descarta que medicaments ineficaços en malalts ja diagnosticats poguessin ser efectius si s’administressin anys abans de l’aparició de la malaltia.
El centre de dia La Magnòlia té una estreta relació de col.laboració amb la Fundació Pasqual Maragall i també amb l’estudi Alfa. Ens mou una sensibilitat cap a la malaltia però sobre tot cap a les persones que la pateixen i amb totes aquelles famílies que es veuen afectades per la mateixa ( són unes 800.000 famílies a tota Espanya que es veuen afectades per la malaltia d’Alzheimer).
Les notícies són esperançadores i com diu Pasqual Maragall “Enlloc està escrit que l’Alzheimer sigui invencible”.

de l’Estudi Alfa (Alzheimer i Famílies) organitzada per la Fundació Pasqual Maragall i l’Obra Social de “la Caixa”. A l’acte, que va tenir lloc a l’auditori del Fòrum, hi van acudir més de 1500 voluntaris i col.laboradors que van ser partícips de les últimes novetats de la Fundació i de la recerca contra l’Alzheimer.
L’Alzheimer no té encara cap tractament efectiu. Els científics han pogut esbrinar que es produeixen canvis estructurals al cervell molt abans que apareguin els primers símptomes, però no se sap encara quins són els factors que desencadenen aquests canvis. En els últims quinze anys s’han desenvolupat desenes de medicaments, però cap d’aquests ha aconseguit curar els símptomes de la malaltia.
L’any 2012, l’Obra Social La Caixa va posar en marxa l’estudi Alfa, un dels més complexos i amb major nombre de voluntaris que existeix al món dedicat a la detecció i a la prevenció de l’Alzheimer. El seu repte és ajudar a identificar els factors que influeixen en l’inici de la malaltia per a poder buscar la manera de prevenir-la o retardar-la. En aquests moments formen part de l’estudi 2743 voluntaris,d’entre 45 i 75 anys, fills i filles de persones diagnosticades d’Alzheimer, bona part dels quals van assistir a la trobada. Aquests voluntaris se sotmeten a un conjunt de proves (cognició, genètica, neuroimatge…) cada tres anys i durant algunes dècades.
El Dr. José Luis Molinuevo, director científic de la Fundació va donar resposta al tema central de la trobada, la vacuna de l’Alzheimer que mai no arriba. És complicat trobar un fàrmac i la recerca d’una vacuna contra la malaltia és un tema que suscita gran interès social i científic, afectant de manera molt directa als malalts i els seus familiars. “En els darrers 15 anys s’han desenvolupat desenes de medicaments dirigits a disminuir l’acumulació de proteïna amiloide al cervell i la destrucció neuronal que provoca l’Alzheimer, però cap d’ells ha estat satisfactori, ja que malgrat han estat efectius en la “neteja” del cervell no han millorat l’estat cognitiu dels pacients, és a dir, no han frenat ni curat els símptomes de la malaltia”, senyalà el Dr. José Molinuevo.
El desenvolupament d’un nou medicament és un procés llarg que requereix superar diverses fases. En general, només entre el 2 i el 5 % d’assaigs clínics amb resultats prometedors en animals passen a ser avaluats amb humans, donada la gran dificultat d’extrapolar els resultats. A més, en el cas de l’Alzheimer, és encara més complicat per la complexitat i la llarga durada de la malaltia.
El nucli de la recerca de nous tractaments s’ha posat tradicionalment en persones malaltes, és a dir, amb símptomes clínics manifestos. Els assajos clínics de nous medicaments s’aniran traslladant a fases més inicials de la malaltia, fins i tot abans de les seves primeres manifestacions, donat que no es descarta que medicaments ineficaços en malalts ja diagnosticats poguessin ser efectius si s’administressin anys abans de l’aparició de la malaltia.
El centre de dia La Magnòlia té una estreta relació de col.laboració amb la Fundació Pasqual Maragall i també amb l’estudi Alfa. Ens mou una sensibilitat cap a la malaltia però sobre tot cap a les persones que la pateixen i amb totes aquelles famílies que es veuen afectades per la mateixa ( són unes 800.000 famílies a tota Espanya que es veuen afectades per la malaltia d’Alzheimer).
Les notícies són esperançadores i com diu Pasqual Maragall “Enlloc està escrit que l’Alzheimer sigui invencible”.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *